DANSavontuur

<p align="center"><u>site-inhoud</u><br> <a class="noframe" href="cursus-ci.htm">cursus-Utrecht</a>&nbsp;|&nbsp;<a href="contactimpro2.htm" class="noframe-s">wat is contactimpro</a>&nbsp;|&nbsp;<a class="noframe" href="agenda.htm">agenda/datum</a>&nbsp;|&nbsp;<a class="noframe" href="agenda.htm">agenda/stad</a>&nbsp;|&nbsp;<a href="handig-frame.htm" class="noframe">praktische info&nbsp;</a>|&nbsp;<a href="prijzen-frame.htm" class="noframe">prijzen_voorwaarden</a><br> <a class="noframe" href="over_sebas.htm" >over Sebas</a>&nbsp;|&nbsp;<a href="sebas-videos.htm" class="noframe">filmpjes sebas</a>&nbsp;|&nbsp;<a class="noframe" href="telefoon-mail.htm">contact opnemen</a>&nbsp;|&nbsp;<a class="noframe" href="how_to_get.htm">hoe kom je er</a>&nbsp;|&nbsp;<a class="noframe" href="links.htm">links</a>&nbsp;||&nbsp;<a class="noframe" href="index.htm">home</a></p> <hr>
Contact improvisatie

"....leren op andermans benen te staan"


Op deze pagina:

Wat is Contactimprovisatie?
Een voorbeeld
Wat maakt dat zo mooi?
Jam?
Foto's, tekeningen, filmpjes

Elders:

practische info over de Contact-Impro cursus in Utrecht

 

 


Wat is Contactimprovisatie?

in het kort:
CONTACT - IMPROVISATIE
    is een dansvorm waarbij het contact met een andere danser (het aanraken) gebruikt wordt als communicatiemiddel en inspiratiebron voor de dans.

Soms is dit vanuit een subtiel aanraken, een luisteren en volgen van elkaars bewegingen. Een andere keer is het een "leunen tegen" je partner, wat misschien kan leiden naar een "rollen over" bijv. de rug van je partner, landend op de vloer, verder rollend en dan ineens .......

Het gaat er niet om of het er mooi of "dansend" uitzien, maar meer om het plezier van het bewegen, en reageren op de ander; een speelse ontmoeting. Het kan een energieke dans zijn, of juist heel verstild en langzaam. Maar altijd is er veel aandacht voor jouw eigen (on-)mogelijkheden en die van je partner. En daarvoor beginnen we steeds met goed naar ons eigen lichaam te luisteren.


Eerst maar eens even wat zien...

• In voorjaar 2012 zijn we in de lessen in Utrecht bezig met de opdracht:
"Laat een duet ontstaan vanuit het op elkaar afstemmen; breng in de dans af en toe een vertraging aan (we gebruikten daarvoor de term "suspension").
"Waar wordt het zo spannend, dat je op het puntje van je stoel gaat zitten bij het kijken?"
Kijk maar:

            Met dank aan de cursisten (ML, JV, AvdM, SR)



• In november 2009 gaven een aantal vaste cursisten uit Utrecht een korte voorstelling "de Speeltuin"
Ze lieten heel kort wat zien van dingen die ze in de les doen. We hebben een klein stukje vast gelegd, waarbij we o.a. "vloerwerk" laten zien, en we hebben natuurlijk geïmproviseerd. Om je een idee te geven, van wat er met Contact-Improvisatie allemaal mogelijk is...
.
(met dank aan cursisten ML, RvG, MS en ED)        


Nog wat meer uitleg

Het blijft lastig om goed uit te leggen wat Contactimprovisatie is, als je het nog nooit gezien hebt.
Stel je eens het volgende voor: 


"Counterbalance"

 Als je schouder aan schouder naast iemand staat en dan tegen die schouder aan gaat leunen, sta je niet meer alleen op je éigen benen, maar ook deels op die van de ander; je geeft dan "gewicht" af aan de ander, terwijl de ander tegelijkertijd gewicht aan jou geeft. 
Er is nu sprake ven een gezamenlijk evenwicht.  

Op het moment dat één van jullie twee nu gaat bewegen, moet de ander reageren om niet allebei om te vallen. En vervolgens reageert de ander dáár weer op. Er volgt zo een spel van reageren en weer reageren, totdat niet meer duidelijk is wie er nu leidt en wie er volgt.

Dit zou het begin kunnen zijn van jouw eerste duet.
Bij Contactimprovisatie dans/beweeg je met een partner, waarbij er sprake is van voortdurend contact. Het gewicht dat je aan je partner geeft is hierbij een belangrijk communicatiemiddel. Zo kan een speelse geïmproviseerde dans ontstaan.  

  • Het contactpunt verplaatst zich over het hele lichaam: schouder-schouder wordt schouder-rug, wordt arm-rug wordt rug-heup wordt knie-buik, etc., etc. Dit alles met een zachtheid voor je lijf.


het "bankje"

  • Er kunnen situaties ontstaan waarbij de één zijn hele gewicht aan de ander geeft en je bijvoorbeeld in het geheel op de rug/bekken   van je partner ligt.

  • Vaak wordt de grond in de dans betrokken om op te steunen of over te rollen. De grond zou je je "tweede danspartner" kunnen noemen.

Luisterend naar je eigen en het andere lichaam ontstaat er een fysieke dialoog door middel van aanraken, gewicht geven en –nemen, impuls en reactie. Door het leren loslaten van lichamelijke spanning kun je je van moment tot moment overgeven aan de bewegingsstroom die ontstaat. Het is op een gegeven moment niet meer duidelijk wie er eigenlijk leidt en wie volgt. Zo ontstaat er een dynamisch spel van springen, vallen, leunen, steunen en over elkaar heen rollen.


foto: Howard & Ron

Spannend wordt het als je je kunt laten verrassen door je eigen reacties op het uit evenwicht raken en dit een inspiratiebron wordt voor je dans.

Bij Contactimprovisatie staan plezier en respect voor het lichaam voorop, maar is ook het respect voor je eigen grenzen en voor die van de ander belangrijk; grenzen wat betreft je fysieke kunnen en durven, maar ook wat betreft nabijheid en veiligheid.

Voor de duidelijkheid:

 terug naar boven


Wat maakt dat zo mooi?
of:
Wat-Vind-Ik-Zo-Ontzettend-Gaaf aan contactimprovisatie?

foto: Elske en Björn

 terug naar boven


Jam - wat is dat ?
 

 Een (Contactimprovisatie-)Jam is een middag of avond waar CI-dansers bij elkaar komen om met elkaar te dansen zonder dat er les wordt gegeven. (vergelijk Jam-sessies van jazz-muzikanten). Er is alleen een dansstudio gehuurd en voor de rest is er de ruimte om te doen wat je wilt. Soms draait er muziek, soms wordt er gedanst op de stilte.

Je kunt komen en gaan wanneer je wilt, doet dan vaak je eigen warming-up en dan langzaam komt er  steeds meer dans. Er ontstaan duetten, trio's; dan weer dans je misschien even alleen, of rust je wat uit langs de kant. Ook is er de mogelijkheid om langs de kant alleen maar te komen kijken wat er allemaal gebeurt. Misschien heb je wel het geluk dat er die dag net muzikanten aanwezig zijn die muziek maken op wat er gedanst wordt.

Ook zie je misschien wel iemand die, nadat hij een tijdje gedanst heeft, met iemand anders lang de kant gaat zitten/liggen om een eenvoudige massage uit te wisselen; erg fijn na zo veel inspanning.
Zo vult iedereen zijn eigen avond in.


Op dit moment is er vooral in Amsterdam een Jam, waar iedereen die zin heeft, van absoluut beginner tot ver gevorderd, aan mee kan doen:
  • iedere week op zaterdagmiddag van 16.00- 18.00 uur

  • en er is dan voorafgaand aan de jam een les  van 14.00 - 16.00 uur. Steeds een andere docent en een ander thema.
    Ook Sebas geeft daar af en toe les.
    ( Zie de site voor datums en andere gegevens. )

Ook is er af en toe in Utrecht op woensdagavond een jam. Zie agenda

 

Kijk voor de precieze informatie op de website van de Amsterdamse jam  (Engelstalig)
Tekening door: Edgar Jansen (© Edgar Jansen 2003)

 terug naar boven


Foto's, tekeningen, filmpjes

Je merkt al hoe lastig het is om uit te leggen wat Contactimprovisatie is aan mensen die nog nooit zo iets gezien hebben.
Misschien helpen deze filmpjes je iets om je er een beetje beter beeld van te vormen.

En op de website van de Amsterdamse jam staan ook foto's en mooie tekeningen die tijdens jams zijn gemaakt en ook een ander verhelderend verhaal over Contactimprovisatie.

 


terug naar de beginpagina van DANSAVONTUUR